Referenties

Zelfinzicht en weten waar ik voor sta

“Ik was al een tijdje op zoek naar wat ik belangrijk vind om toe te voegen in mijn werk en hoe ik dat vanuit mijn drijfveren en competenties kan doen.  Ik kende Petra al uit het verleden, we hadden contact en ik sprak met haar over mijn onzekerheden. Daarna zijn we het coaching traject ingegaan. Dat voelde vanaf het begin heel prettig. Het was veilig en vertrouwd om alles te bespreken en mezelf “over te geven” aan alles wat er ontstond. Dat kwam ook zeker door het wandelen in de natuur en de waarnemingen tijdens die wandelingen. Ook kan Petra open en directe vragen stellen die je echt aan het nadenken zetten.

Het traject heeft me veel zelfinzicht gegeven waardoor ik krachtiger ben geworden. Ik durf meer op mijzelf en wie ik ben te vertrouwen. In mijn werk “voel” ik nu beter waar ik voor sta en hoe mijn talenten bijdragen aan onze organisatie. Dat heeft me veel rust gegeven. Petra is een fijn, warm mens bij wie je je snel op je gemak voelt. Daardoor verlopen de sessies ook fijn. Ik zou iedereen die zichzelf beter wil leren kennen, zeker aanraden kennis met haar te maken.”

Ingrid van Vliet, Manager People & Culture SD Worx

Tevoorschijn komen als je ware zelf

“Via een collega ben ik met Petra in contact gekomen en het voelde meteen goed! Tijdens de eerste wandeling was mijn energie laag (zowel werk als privé). Ik vond het lastig te benoemen wat daar de essentie van was, waardoor ik ook niet ‘verder’ kwam in mijn werk en privé, terwijl alles in mij verlangde naar een doorbraak.

Met Petra ging ik op ontdekkingstocht naar mezelf, achterhaalde ik waar ik van ‘aan’ ga, waar mijn energie van gaat stromen en ontdekte ik in welke vorm ik mijn essentie tot uitdrukking kan brengen. Dit resulteerde in concrete stappen en de keuze om voor mezelf te gaan starten. Vanuit rust, vertrouwen en ‘zijn’, daarnaartoe bewegen waar de energie stroomt, stap voor stap, ook als het eindpunt nog niet helder is.

Het werken met Petra in de natuur, passende oefeningen en aan de slag met wat zich op dat moment aandient, wat gezien wil worden, zowel in mezelf als om me heen, werkten helend. Het bracht elke keer weer inzichten, verdieping en vertrouwen. Niets gebeurt/verschijnt voor niets, die tekenen van moeder natuur waren zo treffend, telkens weer! En Petra gaf er de juiste woorden aan, passend bij het proces. 

Wat heb ik genoten van al onze wandelingen! Petra die in vertrouwen het proces begeleidde waardoor ik kon ontspannen en me kon overgeven; vertragen, stilstaan, waarnemen, van denken naar voelen, van doen naar zijn en van daaruit weer in beweging komen. Dat had ik nodig om terug te komen bij wie ik ben en waar ik nu sta. Diep dankbaar!”

Mirjam Janssen, van verander manager bij Blue Bricks naar systemisch coach voor mens & organisatie

Weer terug worden wie ik ben

“Zowel zakelijk als privé had ik een moeilijke periode achter de rug. Een goede vriendin vond dat ik wel een beetje ‘Petra’ kon gebruiken. Het was fijn om via haar een liefdevolle spiegel voorgehouden te krijgen. Ik wilde kijken waar ik vandaan kom en waar ik naartoe wil met alle lessen van het leven. Petra heeft mij geholpen terug bij mijn eigen fundering te komen. Wie ben ik in de kern en hoe kan ik haar weer laten bloeien. Zeg maar, liefdevol mijn eigen kussen opschudden.

Ik ben een gevoelsmens die snel in haar hoofd schiet. Het echt voelen en in de natuur zijn tijdens de wandelingen heeft mij geholpen. Petra leidt je door verschillende oefeningen die vaak onbewust iets teweegbrengen en uiteindelijk tot een bewust inzicht of actie leiden. Het vastleggen met een foto zorgde ervoor dat ik er later nog op terug kon kijken.

Bij Petra is ‘afspraak = afspraak’. Ze is betrouwbaar en geeft duidelijk aan wat kan en eventueel niet kan. Liefdevol. Alles kan besproken worden en wordt zonder oordeel ontvangen. Ik heb mogen zijn wie ik ben. Dankzij de coaching heb ik mijn leven opnieuw ingericht. Ik heb mijn eigen ‘huis’ letterlijk en figuurlijk opgebouwd. Ik durf nu ook stil te staan bij hoe iets is, de hoogtepunten en ook de dieptepunten. Ik kan het aan!

De laatste uitdaging zit hem nog in het vinden van een mooie baan. Alhoewel ik nu veel beter weet wat ik kom bijdragen en wat ik nodig heb om goed tot mijn recht te komen.  Soms maakt dit me nog onzeker maar ik heb het vertrouwen gevonden dat ik waardevol ben”.

Renée Hulsman, Teamleider Rijkrederij bij Rijkswaterstaat (op zoek naar een nieuwe baan)

Zelfinzicht

“Ook al doe ik zelf veel aan zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling het blijft goed om regelmatig – op een zeker niveau – met iemand te sparren. Zeker als diegene weet wie je bent en buiten je eigen organisatie staat. Vanuit mijn rol vragen veel verschillende zaken mijn aandacht en energie. Maar als ik midden op de dag met Petra een rondje ga wandelen, kom ik al gauw in een andere versnelling en state-of-mind. Of beter gezegd: in de vertraging. Het is opvallend hoe snel dit dan gaat en welke inzichten er dan gelijk voorbij komen.

Onze gesprekken gaan aan de hand van een thema dat zij goed voorbereidt. Meestal is dat in eerste instantie niet leidend, maar gedurende het gesprek schuift ze het naar voren in de dialoog die we hebben, meestal over dat wat mij bezighoudt op dat moment. Vaak past dat thema dan ook bij de zaken die op dat moment spelen of waar ik vanuit mijn eigen reflectie en verdieping mee bezig ben, dat is altijd mooi om te zien.

Bijzonder aan Petra is haar open maar tegelijkertijd toch directe manier van vragen. Hierbij reflecteert ze zeer scherp. Het blijft bij haar niet alleen bij praten en zingeving, er komen ook acties uit voort, zodat je jezelf verder aanscherpt en ontwikkelt. Haar spirituele kant moet wel bij je passen. Maar als je daar open voor staat, is het heel waardevol. Mij triggert het wel, het moet namelijk wel ergens over gaan.” 

Sake Algra, directeur T-systems Nederland en auteur van ‘Zen in de Boardroom’

Rust, openheid & ruimte

“Petra werkt al geruimte tijd voor KVL, ze coacht onze medewerkers en begeleidde high potentials bij onze klanten om hen beter te laten landen. Met grote waardering.

Laatst heb ik zelf een sessie met haar gehad. Ik liep rond met een frustratie. Die enkele sessie bracht me rust, openheid en ruimte. Ik kan nu luchtiger naar de situatie kijken en van daaruit rustig handelen.

Opvallend is de goede voorbereiding van Petra, en dat ze zowel de mind als het hele lijf, inclusief onderbewustzijn erbij betrekt. Het gaat dus diep, veel verder dan alleen het hoofd waar we vaak denken dat daar de antwoorden vandaan komen. Ze is coachend direct, daarmee bedoel ik dat ze terugkoppeling geeft: ze zegt wat ze voelt bij jouw antwoorden. Dit vind ik prettig.

Daarnaast is ze kernachtig en gericht op de ontwikkeling van je eigen kracht. Het fijne is dat ze zowel oog heeft voor de mens als voor de business context. Een sessie met Petra is helend.”

Vincent de Leeuw, Founder & Partner KVL – Bringing Analytics to the People

Ander Perspectief

“Ze leeft zich goed in. Ook let ze heel erg op wat ze krijgt aangereikt en maakt daar gebruik van. Dat laatste kan van alles zijn: een boek dat automatisch openvalt op een bepaalde pagina, een nummer op de radio, een vogel, …

Deze gevoelsmatige manier van voorbereiden en werken is bijzonder. Als je bijvoorbeeld met haar op een splitsing staat tijdens een wandeling, en je gaat linksaf dan laat ze je die keuze vertalen naar het vraagstuk waar je mee loopt.

Ze pakt dingen niet alleen op een andere manier op, ze laat je ook op een andere manier kijken. Door haar kreeg ik vaak een ander perspectief als ik vastzat in mijn gedachten, en kon ik weer beweging creëren in dat waar ik naartoe wilde.”

Jet de Boer – Lasseur, directeur Techniek RET Rotterdam, werkte samen met Petra in de tijd dat ze directeur was bij BAM Infra Rail

Ontketend van de druk

“In het begin van mijn carrière legde ik mezelf een enorme druk op om te presteren. Ik ben nog steeds ambitieus, maar door de gesprekken met Petra ben ik ontketend van deze druk, wat een heel vrij en rustig gevoel geeft. Ik klamp mij niet meer vast aan een direct resultaat. Mijn werk zie ik nu veel meer als een proces, waar ook andere aspecten meewegen dan die je op het eerste oog ziet. Zoals mijn bijdrage aan de transitie van het bedrijf, iets dat dus mijn functie overstijgt.

Werken gaat nu meestal in een natuurlijke flow. Ik werk meer vanuit mijn gevoel en laat me sturen door mijn intuïtie. In het begin vond ik dit best lastig. Misschien zelf een beetje zweverig ook. Maar Petra geeft je vertrouwen. Waardoor ik mezelf hier aan over durf te geven. Dit leidt ertoe dat werken makkelijker gaat, en ook resultaat geeft. Ik ben veel meer mezelf, dat geeft vertrouwen en hierdoor ervaar ik minder ‘push’ en stress.

De wandelingen met Petra brengen mij dus in balans, het haalt de druk van mijn schouders. Bij een aantal sessies leek het zelfs alsof ik naar de masseur was geweest. Ze brengt je in het nu, terug naar jezelf. Heel bijzonder.

Petra is een lieve overtuigende vrouw die op je gemak weet te stellen, en je vertrouwen wint en behoudt. Ze stelt scherpe vragen waardoor je gaat nadenken en ze veel los krijgt. Petra heeft mij inzicht gegeven in mijn potentieel waardoor mijn wereld is vergroot. Dit biedt mij enorm veel vrijheid.”

Martin Vermeule, Sales lead & Partner KVL – Bringing Analytics to the People

Weer vertrouwen in eigen kunnen

“In eerste instantie lag de focus in de coaching op ‘hoe ik kon zorgen dat het beter werd in mijn baan’, zodat ik er weer blij mee zou zijn. Naarmate we langer spraken, kwam naar voren dat ik totaal iets anders moest gaan doen, en toen kwam het idee van een eigen bedrijf weer naar boven. Een idee dat weleens vaker speelde, maar waar ik niet te lang over nadacht omdat ‘ik misschien niet geschikt was’, ‘het teveel werk was’, en meer van dit hersenspinsels.

Petra heeft me geholpen het idee voor het bedrijf spitser te krijgen. Door de gesprekken met haar zijn ook mijn twijfels weggenomen. Ik heb weer vertrouwen in mijn eigen kunnen en hernieuwde energie. Bijkomend voordeel was dat ze me al veel langer kent, en wist hoe ik jaren geleden was.

Jezelf zijn

Bijzonder aan Petra is dat ze je jezelf laat zijn. Ik voelde me echt op mijn gemak. Niets is goed en niets is fout. Ook het einde staat niet vast; alles is open. Ze helpt je om het écht uit jezelf te laten komen. Jij bepaalt wat je ervan vindt en wat je ermee doet.

Doordat we tijdens de sessies veel dingen tegenkwamen die van toepassing waren, heb ik veel inzichten gekregen. Ik kwam tot de conclusie dat je onbewust veel weet.”

Samira Alhassen, onlangs gestart als zelfstandig IT-Testconsultant

Bewuste keuzes maken geeft rust & creëert flow

“Normaal loop je ergens tegenaan en ga je op zoek naar iemand die je verder helpt. Bij Petra ging het andersom. Zij vertelde mij – gewoon omdat ik met haar in contact kwam – wat ze doet en biedt. Dat maakte een verlangen in mij los, zonder dat ik wist dat ik daar behoefte aan had. Dat was de start van het coachtraject Continue Verlichting.

Ik ben iemand die veel dingen leuk vind. Door steeds geen bewuste keuzes te maken, verloor ik tijd, energie en geld. Nu ik beter weet wat ik écht wil en waarvoor ik hier ben – ‘mijn purpose’ ken – vraag ik me steeds bij iets ‘leuks’ af: ‘Past dit in mijn straatje?’ Hierdoor kan ik veel gerichter te werk gaan. Dat biedt rust.

Dat het zo heeft uitgepakt en dat het verlangen is uitgekomen, daar ben ik heel blij mee. Ook met het feit dat alle sessies waardevol waren. Na vijf van de acht dacht ik ‘ik ben wel klaar’, maar iedere sessie die daarna kwam, was ook weer waardevol. Heel bijzonder.

Petra is een warme persoon, waar je heel erg makkelijk tegen kan praten. Ze weet zaken te duiden, ook al vult ze het niet voor je in, en helpt je om ze in te passen in het grotere plaatje. Ze slaat vaak de spijker op zijn kop, ook met haar methode en oefeningen. Ze vroeg mij een keer drie punten, ergens buiten in de natuur, in gedachten te nemen. Ik vroeg me écht af: ‘Hoe gaat mij dit helpen?’ Een paar minuten later wist ik het.

Ik gun iedereen sessies met Petra. Het is heel prettig om zo te sparren; ze is bedreven in het herkennen waar het over moet gaan.”

Regina Scharage, HR Manager TrueLime en zelfstandig coach

Werken met gevoel

“Afgelopen jaar zocht ik Petra op omdat ik meer vanuit gevoel wilde werken. Dat was ik kwijtgeraakt, er zat een blokkade. Zij heeft mij geholpen om naar mijzelf te kijken en echt te luisteren naar wat mijn lijf en emoties mij te vertellen hebben over wat ik aan het doen ben. Het gaat nog niet altijd vanzelf, maar met Petra’s hulp sta ik nu heel anders in mijn werk. Ik heb de harmonie en balans teruggevonden.

Eigen waarde

Ook weet ik beter welke waarde ik toevoeg in mijn werk. Ik ben mij meer bewust van mijn talenten & kwaliteiten. Ik heb het vertrouwen in mezelf weer terug gekregen. Hierdoor kan ik mij makkelijker verbinden met mensen”.

Ewout Klimbie, Consultant KVL – Bringing Analytics to the People

Varen op mijn innerlijk kompas

“Een berichtje op LinkedIn, waarin Petra schreef hoe ze bij een prachtmens potentieel bevrijd had, raakte mij. Dat wilde ik ook! Na drie keer van baan gewisseld te zijn, wilde ik wel eens weten wat me te doen staat en niet weer verzeild raken in iets waar ik niet blij van word.

Petra en ik gingen dus samen op pad. De eerste keer was een eye-opener toen ik ontdekte welke rol ik écht te spelen heb met mijn talenten en waar ik goed in ben.

Elke volgende wandeling gebeurde er wel iets magisch, wat mij nieuwe inzichten gaf. Zaken uit het verleden die ik mocht loslaten, het aankijken van emoties, zacht zijn naar mezelf. Langzaam zakte ik uit mijn hoofd en begon ik mezelf terug te vinden.

Ik vlucht niet meer weg in een andere baan. Ik kijk waar ik van mijn pad ben afgeweken en de buitenwereld de regie heb gegeven boven mijn eigen waarden.

Ik heb geleerd om meer op mijn innerlijke koers te varen en meer bij mezelf te blijven. De eerste stappen zijn gezet en ik geef mezelf nu vooral de rust, tijd en aandacht om dit te laten beklijven.“

Saskia van den Beucken, HR Business Analyst bij P-Direkt

Rust en duidelijkheid

“De sessie heeft me geholpen goed bij mezelf te voelen, door de oefeningen, waar ik sta en wat ik wil. Er is duidelijkheid gekomen. En meer focus. Ik wilde te veel, zeker in mijn werk: dit oppakken, dat bijleren, ook nog wat anders bijleren. Veel te veel.

Doordat ik nu kan voelen dat ‘verbinding’ en ‘gezien worden’ de kern is van wat ik breng ik mijn werk, voel ik meer rust en kan ik 1 ding tegelijk gaan doen. De rest komt wel op de goede tijd.”

Petra de Rijke, Remedial Teacher en begeleider van meer- en hoogbegaafde kinderen bij De Rijke Praktijk

Rust, focus & vertrouwen

“In een steeds sneller draaiende wereld, met periodes de druk voelen om daaraan mee te doen en vooral te presteren raakte ik op een gegeven moment door overprikkeling en de intense beleving van wat er allemaal gaande is in deze wereld langzaam uit verbinding met mezelf en ging daardoor meer en meer mijn hoofd achterna in plaats van mijn hart waardoor er een gevoel ontstond om vooral toch de controle te houden, als houvast! Twijfels over of ik door moest zetten met mijn onderneming, of er wel mensen zitten te wachten op wat ik te bieden heb? Ik zat vast in mijn hoofd en durfde niet meer te vertrouwen op mijn intuïtie!

De wandeling in de natuur samen met Petra als coach is een gouden combinatie. Petra heeft een fijne warme energie, je voelt je snel op je gemak waardoor er alle ruimte en rust is om jezelf open te stellen voor dat wat er ‘op je pad’ komt tijdens de wandeling. 

Petra voelt heel goed aan wanneer welke vragen, waarnemingen of oefeningen nodig zijn. Op een ontspannen wijze begeleide Petra mij terug naar een natuurlijke staat van zijn, kon ik loslaten wat mij niet meer past en kwam er ruimte om te voelen, om dichter bij mezelf te komen. Het was een magisch moment toen ik daardoor plots weer helder mijn pad zag daar in het bos! 

Het inzicht dat ik op de juiste weg zit en dat het goed is zoals het nu is geeft rust, focus en vooral vertrouwen. Het stroomt weer. Heel dankbaar voor deze mooie sessie”. 

Keuzes maken die goed zijn voor mij

“De aanleiding om met Petra op pad te gaan, was dat ik niet zeker wist of ik wel op het juiste pad zat met mijn baan, of in ieder geval in mijn huidige functie. Daarnaast had ik een wens voor een sabbatical, maar twijfelde ik alsnog of ik dit nou wel kon doen.

Ik kende Petra al, omdat zij mij eerder had gecoacht aan het begin van mijn carrière, dus ik wist dat er een klik was. Petra werkt meer op gevoel, in plaats van gebruik te maken van vragenlijsten en theoretische modellen, waardoor de coahingsessies meer gewoon gesprekken over het leven zijn. Iets wat goed voor mij werkt.

Het prettige aan de coaching vond ik dat Petra uit deze gesprekken filtert wat je eigenlijk echt wilt en dat leert te prioriteren. Je leert meer naar je gevoel te luisteren in plaats van naar je hoofd, die namelijk altijd allemaal redenen weet te bedenken om iets niet te doen.

Ik heb geleerd om dit meer in balans te brengen. Hierdoor ben ik van mening dat ik nu meer keuzes maak in het leven die ik zelf wil maken en mij ook een goed gevoel geven. Ik heb de coaching van Petra zeker als prettig en nuttig ervaren en ben haar daar dankbaar voor!”

Taro den Dekker, consultant bij KVL -Bringing Analytics to the People.

Mijn verlangens leven

Toegegeven ik moest even wennen aan Petra en haar werkwijzen. Na onze kennismaking voelde het allemaal nog wat zweverig en weinig concreet. Doordat zij mij toch ergens wist te prikkelen, heb ik het coaching traject het voordeel van de twijfel gegeven.

Nu achteraf, heb ik hier zeker geen spijt van! Petra bleek heel goed te kunnen luisteren en zo de juiste essenties boven te halen, door de juiste prikkelende vragen te stellen. Mijn echte diepe verlangens werden helder, ik leerde meer mijn eigen leven te leven, minder aantrekken van wat anderen ‘mogelijk’ denken en vinden.

Dit alles door meer naar mijn gevoel en hart te luisteren in plaats van alles stuk te redeneren met mijn hoofd. Hierdoor kon ik veel loslaten en bracht dit veel rust, zelfvertrouwen en voldoening.“

André Koenen, consultant Newspark en reisleider kanotochten bij Nivon

Completer beeld

“Ik was iemand die rationeel was. Ik deed alles met het hoofd, weinig met gevoel. Dit was een van de redenen waarom ik samen met mijn voormalige collega de training Transformational Presence (TP) volgde in 2018. Omdat bij de training zowel coaches als leaders waren, hebben we Petra daar ontmoet. We hadden een klik én wilden TP blijven inzetten, daarom hebben we haar gevraagd ons als directie te begeleiden. En dat doet ze nog steeds.

Verbinding

Door nu ook in te voelen wat de situatie nodig heeft, en niet alleen te beredeneren, is er meer balans en een completer beeld wat er speelt. Ja, natuurlijk was het in het begin spannend, anders en een beetje gek toen we dit introduceerden. Het resultaat is dat we nu verbinding zoeken, en meer waarde hechten aan relaties. Voorheen waren we vooral veel aan het zenden, en er waren te vaak momenten waarop we langs elkaar heen communiceerden. Nu zijn we veel bewuster wat er onderling gebeurt, dat werpt zijn vruchten af.

Petra is sterk in voelen. Tegelijkertijd is ze down-to-earth en staat ze met beide benen op de grond. Hierdoor doseert ze het voelen en blijft het ook altijd concreet. Ze denkt ‘out of the box’ en werkt zorgvuldig. Hierdoor voegt ze iets heel waardevols toe. Bovendien is het een leuke, aardige en positieve vrouw met veel energie.”

Robert Pasteuning, Directeur BAM Infra OV